Lineer Aktüatörde Hız Ve Yük Hesaplamaları

01-05-2023 15:20
Lineer Aktüatörde Hız Ve Yük Hesaplamaları
Lineer Aktüatörde Hız ve Yük hesaplamaları

Lineer Aktüatörde Hız ve Yük hesaplamaların da  şirketinizin bir sonraki büyük projesi üzerinde ister evde bir DIY projesi üzerinde çalışıyor olun, uygulamanız için doğru elektrikli lineer aktüatör sistemini seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör vardır. RULMANAL , çeşitli iş mili tipi, iş mili özellikleri, dakika başına motor devri (RPM), dişli oranı ve aktüatöre sağlanan güç miktarının çeşitli kombinasyonlarını uygun seçim yapar. Aktüatörde yük ve hız özelliklerini kontrol edebilir. Kaliteli ve dayanıklı bir lineer aktüatörü çalıştırmak için bu özelliklerin tümü birbirine bağlıdır.

Mil Tipi

Milin (veya vidanın) tipi, elektrikli aktüatörün ne kadar hızlı hareket ettiğini ve ayrıca yük kapasitesini kısmen belirleyecektir. RULMANAL  iki tip milden biri olan kurşun vidalar ve bilyeli vidalar içeren elektrikli Lineer aktüatörler üretir. Bir kılavuz vida için üç diş tipi vardır: kare diş, akma diş ve destek dişi.

 

Trapez vida

RULMANAL, Acme dişli bir kurşun vida üretir (bir acme somuna uyması için). Acme dişleri yüksek yük kapasitesine sahiptir, ancak somun ve diş arasında artan sürtünmeden dolayı vidalı mil kadar hızlı değildir. Bununla birlikte, acme kılavuz vida, müşterilerimize aktarabildiğimiz daha ekonomik ve oldukça güvenilir bir çözümdür. TiMOTION ürettiği elektromekanik aktüatörlerin çoğu  ve daha birçok modelimizde görüldüğü gibi acme dişli kurşun vidayı kullanır.

 

Vidalı Mil

RULMANAL’ın elektrikli lineer aktüatörlerinde kullandığı diğer vida türü bilyalı vidadır. Vidalı mil, acme vidasından daha az sürtünme yaratır, çünkü dişli mil, bilyalı rulmanlar için (bilyeli somunda) acme somununun neden olduğu kayma sürtünmesinden daha hassas bir şekilde hareket eden dairesel bir yol sağlar. Bu nedenle vidalı mil daha verimlidir ve yüksek hızda hareket edebilir. Bununla birlikte, genellikle bir vidalı mil üzerinde kendiliğinden kilitleme kuvveti yoktur, bu nedenle bir fren mekanizması, geri sürüşe ve yükü yerinde tutmaya yardımcı olabilir. Bir bilyalı vida, doğrusal aktüatör modelimizde yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.

Vida Tipleri
Vida Tipleri

İş mili üzerindeki spesifikasyonların, lineer aktüatörde hız ve yük  ne kadar hızlı hareket ettiği, ancak çoğunlukla ne kadar yük tutabildiği üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bir iş mili (veya vida) üzerindeki özellikler, adım, hatve ve başlama sayısını içerir. Adım, bir vida dişi üzerindeki bir tepe ile bitişik bir diş üzerindeki eşdeğer tepe arasındaki eksenel mesafedir. Kılavuz, vidanın mil üzerinde bir tam dönüş (360 derece) içinde kat ettiği doğrusal mesafedir. Başlangıç, vidanın etrafına sarılan bağımsız dişlerin sayısıdır. Bütün bunlar ne anlama geliyor? Dişin açısı, somunun şaft içinde ne kadar hızlı yukarı ve aşağı hareket edeceğini belirler. Açı ne kadar dik olursa o kadar hızlı hareket eder ve bunun tersi de geçerlidir. İş mili üzerinde ne kadar çok başlama olursa, diş açısı o kadar dik olur (yukarıdaki resimde gösterildiği gibi). Bununla birlikte, hız ve kendi kendini kilitleme yeteneği arasında bir denge vardır. Somun mil üzerinde ne kadar hızlı yukarı ve aşağı hareket ederse, tipik olarak kendi kendini kilitleme kuvvetinin azalması anlamına gelir (somun durduğunda bir yükü yerinde tutma doğal yeteneği).

 

RPM ve Dişli Oranı

Lineer aktüatörlerde hız ve yük kontrol ederken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus, dişli setinin RPM ve dişli oranını ayarlamaktır. Dişli oranı, sürücünün dakikadaki devir sayısının (RPM), tahrik edilen dişlinin dakikadaki devir sayısına (RPM) oranıdır. Örneğin, bir sürücü düz dişlisinin üzerinde 12 diş varsa ve tahrik edilen düz dişlinin üzerinde 24 diş varsa, tahrik edilen düz dişli, sürücü dişlisinin iki katı büyüktür. Tahrik dişlisi, tahrik dişlisinin her dönüşü için iki kez dönmesi gerektiğinden, 2: 1 dişli oranına sahiptir. Kuvvet ve hız arasındaki değiş tokuşa bağlı olarak denkleme ek dişliler de eklenebilir, çünkü kuvvet ve hız bir Lineer aktüatörde "Mekanik Güç = Kuvvet * Hız” formülüyle bağlantılıdır. Peki tüm bunlar ne demek? Belirli bir uygulamada gereken yük ağırsa, MEPA TEKNİK daha fazla vites ekleyebilir ve aktüatör üzerinde daha fazla tork oluşturmak için dişli oranını ayarlayabilir, bu da sonuçta iş miline daha fazla kuvvet uygulayarak hareket etmesini sağlar.

Aktüatörde hız ve yük
Aktüatörde hız ve yük
Aktüatörde hız ve yük
Aktüatörde hız ve yük

MEPA TEKNİK , 12V DC, 24V DC veya 36V DC lineer aktüatörde hız ve yük desteklemek için güç kaynakları sunar. MEPA TEKNİK Lineer  aktüatörlerinin çoğu doğru akım (DC) gücüyle çalıştığından, kontrol kutularımız alternatif akım (AC) gücünü DC gücüne dönüştürebilir, böylece bir müşterinin uygulaması duvara takılabilir. MEPA TEKNİK, SMPS transformatörlerini (anahtarlamalı güç kaynağı) ve troidal transformatörleri kontrol kutularına entegre edebilir. SMPS transformatörleri, 110V AC ve 220V AC girişlerini destekleyerek müşterilerimizin ürünlerinin dünya çapındaki farklı prizlere takılmasına olanak tanır.

Aşağıda, terim kullanımına ve dönüşümlere yardımcı olacak üç grafik bulunmaktadır. Birincisi, birbirinin yerine kullanılabilen yaygın voltaj ifadeleridir, ikincisi Newton’un (N) Pound’a (Lbs.) Ve kilograma (kg) dönüştürülmesidir ve sonuncusu Milimetrenin (mm) İnç’e (In) dönüştürülmesidir. :

Gerilim İfadeleri
Gerilim İfadeleri
Gerilim İfadeleri
Ağırlık Dönüştürme (N’den lb’ye ve kg’a)
Ağırlık Dönüştürme (N'den lb'ye ve kg'a)
Ağırlık Dönüştürme (N’den lb’ye ve kg’a)
Mesafe (mm ila inç)
Aktüatörde hız ve yük
Aktüatörde hız ve yük
Bizimle iletişime geçerek ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.